Ook dit jaar kregen we weer al een aantal vragen van 'vrienden van de oude zandgroeve' of we toch wel weer een kalender maakten. JA hoor! Dus, ben je nog op zoek naar een eindejaarskadootje voor familie, vrienden of voor jezelf, dan is onze 'jaarkalender 2022' misschien een idee.

Een jaar lang mooie natuurfoto's aan je muur, stuk voor stuk gemaakt op eigen terrein! De kalender biedt ruimte voor kleine aantekeningen.
Dit jaar bieden we weer alleen A3-formaat aan (42x30 cm, dat is dus dubbel zo groot als een gewoon blad printpapier). We moeten hier niet veel winst op maken maar toch hebben we de prijs moeten verhogen om er aan uit te komen. We verkopen de kalenders aan €25. Verzending per post kost €5 extra, maar trachten we liefst te vermijden.
De winst van de verkoop gaat naar de uitbreiding van het aantal nestkasten in ons reservaatje, ook voor uilen en torenvalken.
Heb je interesse, stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Betaling gebeurt door een overschrijving op 'De oude zandgroeve', BE35 7360 1817 5137, BIC KREDBEBB, met vermelding van wat je bestelt.
Indien tijdig besteld en geleverd, bezorgen we je de kalender(s) nog ruim voor de feestdagen. Een eerste bestelling is al de deur uit!
Alvast bedankt!
 

collage kalender

Dit jaar zijn er ook opnieuw wenskaarten van 'De oude zandgroeve' te koop! Deze keer 'rechthoekige' kaarten in het klassieke formaat (10 x 14 cm) met prachtige foto's van bloemen en vogels die ook weer in ons reservaatje gemaakt werden. De volledige verzameling bevat 10 verschillende kaarten, verdeeld over 2 sets van 5, één set met 5 vogelkaarten, de andere set met 5 bloemenkaarten. Het zijn kaarten met een vouw waarbij de 2 binnenkanten vrij zijn om zelf je wensen neer te pennen. Aan de achterzijde staat nog een verkleinde foto, de naam van de bloem of vogel en de contactgegevens van ons project. Uiteraard worden mooie witte omslagen voorzien. Ook hier is onze winst beperkt en vragen we €10 per set van 5 kaarten. Met de winst gaan we het aantal nestkasten (ook voor uilen en torenvalk) uitbreiden.
Heb je interesse, stuur dan zo snel mogelijk een mailtje aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Betaling gebeurt door een overschrijving op 'De oude zandgroeve', BE35 7360 1817 5137, BIC KREDBEBB, met vermelding van 'wenskaarten' en 'vogels' en/of 'bloemen'. Dit mag eventueel samen met de kalender(s).
Indien tijdig besteld en geleverd, bezorgen we je de kaarten nog ruim voor de feestdagen. Indien in de buurt van Korbeek-lo brengen we de kaartjes graag aan huis. Indien verderaf zoeken we wel een oplossing voor verzending per post.
Nog maar eens bedankt!

collage planten

collage vogels


Regelmatig maaien maakt deel uit van het beheerplan van ons reservaatje. Alvorens het echt winter wordt is het best het hooiland kort te maaien en alle gemaaide planten te verzamelen.  
We zullen op voorhand maaien met de bosmaaier en met de tractor en maaibalk zodat op de werkdag zelf het hooi kan bijeengeharkt worden en getransporteerd naar de composthoop. Dat is een zware klus die echt leuk wordt als we op een ruime ploeg vrijwilligers zouden kunnen rekenen.
Wij werken van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. Je mag ook gerust voor een halve dag of zelfs maar een uurtje komen meehelpen! Voor wie fysiek werk niet niet zitten, zijn er lichte logistieke taken mogelijk. Gewoon eens langs komen voor de gezellige sfeer mag ook! 
Voor alle helpers van zowel de voor- als namiddag is er tijdens de middag (13.00 uur) een maaltijd voorzien en uiteraard drank en hapjes gedurende de ganse dag.
Alle deelnemers van 16 jaar of ouder zijn verzekerd via onze vrijwilligersverzekering. Kinderen zijn welkom, onder toezicht en volledige verantwoordelijkheid van hun ouder(s).
Wil je graag meewerken, stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Geef aan wanneer je komt en of je blijft eten. Zo kunnen we ook de verzekering tijdig regelen. 

Van harte dank bij voorbaat!
 

Op zaterdag 22 en zondag 23 juli ziijn er weer werkdagen gepland. Bedoeling is een groot deel van het hooiland te maaien en te hooien. We werken telkens van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. Tijdens de middagpauze is er een maaltijd voorzien voor alle werkers van de voor- en de namiddag. Tussendoor zijn er uiteraard hapjes en drankjes.

Wens je mee te helpen, stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Van harte welkom!

22

Op vraag van heel wat 'Vrienden van de oude zandgroeve' hebben we de data van enkele werkdagen al wat eerder op voorhand vastgelegd. Het zijn: zaterdag 11 maart, zaterdag 1 april en zaterdag 20 mei.
De bedoeling van de eerste 2 werkdagen is: bouw van enkele takkenrillen, inkorten van een aantal wilgen, verbeteren van het wandelpad, maaien van enkele stukken ruigte met de bosmaaier, afvoeren van maaisel en plaatsen van afsluitingspalen. Op 20 mei hopen we te kunnen maaien en hooien als het weer het toelaat.
Er zit zowel eerder zwaar als licht werk bij. Dus iedereen is welkom, ook voor logistieke steun. Vanaf 16 jaar ben je verzekerd door ons. Jongeren en kinderen zijn toegelaten onder toezicht en verantwoordelijkheid van hun ouders. We werken telkens vanaf 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. 's Middags bieden we alle medewerkers, zowel van de voor- als de namiddag een warme maaltijd aan. Wil je graag meewerken, stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en vermeldt met hoeveel je komt, welke datum, voor- en/of namiddag en of je blijft eten.
Van harte dank bij voorbaat,
Guido en Annemie
 
hooien1
 
hooien2

In 2005 was er op het terrein, dat ondertussen ons reservaatje geworden is, een grote poel aanwezig. In de loop van de jaren verlandde deze echter volledig en gingen er zelfs bomen in groeien zodat geen open water meer over bleef. In 2015 hebben we die zone grondig laten ruimen zodat de waterbufferings- en infiltratiecapaciteit hersteld werd. Dat gebeurde in samenwerking en met steun van de Provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Dijleland.

In het najaar was het moment aangebroken om de poel zijn definitieve vorm te geven. Wij hadden gemerkt dat de plas vorige winter tot aan de rand vol met water stond en dat dus de waterbergingscapaciteit (en daardoor de beveiliging van de lager gelegen terreinen) nog wat méér mocht zijn. Bovendien zagen we dat op korte termijn de verlanding door riet en lisdodde veel te snel ging.

Met een grote kraan, met een giek van liefst 16 meter, werd de klus in één dag geklaard. Door de bekwame kraanman werden tientallen tonnen slib en klei op spectaculaire wijze uit de diepte opgehaald, verplaatst en verspreid. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om een kleine ijsvogel- en oeverzwaluwenwand aan te leggen. Met de opbrengst van de kalenderverkoop worden hier binnenkort 2 speciale ijsvogelnestkasten in begraven.

Een timelapse-opname van de grondwerken staat op https://youtu.be/xZtE_19YXQI

 

kraan

Ondanks de vrieskoude en het wat ongelukkig gekozen 'lang weekend' stond vandaag toch weer een heel gemotiveerd ploegje klaar voor de laatste werkdag. Werken was het wel; het afgemaaide gras was loodzwaar (in tegenstelling tot het hooi in de zomermaanden) en er was veel ... Alle gemaaide gras werd met onze nieuwe hooiharken op hopen geharkt en daarna met de tractor vervoerd naar de composthoop. We werkten tot het bijna donker was! 'Moe en voldaan' noemt men dat! Dankjewel!

 

P1020107P1020111P1020117P1020123

P1020119

P1020109P1020115P1020113

Hooiland gaat het best kort gemaaid de koude winter in. Daarom organiseren we op zaterdag 12 november nogmaals een werkdag. Het grasland zal met de tractor en maaibalk gemaaid worden, een deel van de ruigtes met de bosmaaier. We zullen dat trachten in de dagen voorafgaand aan de werkdag te doen, indien het weer dit toelaat. Het maaisel moet dan manueel bijeengeharkt worden en met de tractor vervoerd naar de composthoop. Daarvoor hebben we weer vrijwilligers nodig en doen we beroep op jullie, 'de vrienden van de oude zandgroeve'.

Wil je je eens uitleven met hark of riek (al is het maar een uurtje), stuur dan, liefst voor 9 november, een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. We werken van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. We voorzien drank en hapjes, op de middag een broodjesmaaltijd met soep en 's avonds pasta ... Medewerkers vanaf 16 jaar genieten van een ongevallenverzekering. Kinderen zijn welkom onder begeleiding en volledige verantwoordelijkheid van hun ouders. Doe je niet graag fysiek werk maar wil je wel logistiek helpen (soep uitscheppen, broodjes maken ...), ook welkom! Gewoon eens komen kijken mag ook!

P1010796

Op zaterdag 3 en zondag 4 september hielden we, één jaar na de start van ons project, een eerste opendeurdag. Het werd een leuke bedoening! Op elk van de dagen mochten we telkens een honderdtal bezoekers ontvangen: buren uit de wijk en de aanpalende straten, familie, vrienden, facebookvolgers en -likers, gewoon veel 'Vrienden van de oude zandgroeve'.

Omdat we wisten dat het onmogelijk zou zijn iedereen persoonlijk te begeleiden, hadden we op terrein 17 posten uitgezet waar 'iets' te zien was. Met een overzichtelijk plannetje kon je op weg. Op elke post werd, aan de hand van een tekstje en foto's of tekeningen, verduidelijkt wat er te zien was. Veel bezoekers namen ruim de tijd om alles te ontdekken. Natuurlijk was er ook tijd voor een babbel en een hapje en drankje!

 

DSC 1236DSC04729

 

Op zondagnamiddag had onze projectpartner Regionaal Landschap Dijleland een persmoment voorzien. RLD (en de Provincie Vlaams-Brabant) helpt ons immers logistiek en financieel en dat mag wel eens gezegd en getoond worden. Tie Roefs (gedeputeerde van de Provincie Vlaams-Brabant, Stephan Boogaerts (Directeur RLD), Hilde Vanderputten (Schepen van leefmilieu, gemeente Bierbeek) en wijzelf kregen de kans om ons woordje te doen. Onze gasten namen zelfs even een hark ter hand om wat hooi te verzamelen, altijd leuk voor een foto ;-)

 

DSC04721DSC04766

 

Veel info over deze opendeur is ook terug te vinden in een paar krantenartikels:

 

cover Landschapskrant okt 2016

 

Heel veel dank aan alle medewerkers die ons hielpen bij de opendeur: onze lieve buren en vrienden, de mensen van de het wijkcomité, het gemeentebestuur van Bierbeek, RLD en BINCO.

Een volledige fotoreportage, gemaakt door Guy Lambrechts, kan je terugvinden onder 'Foto's': http://www.deoudezandgroeve.be/index.php/foto-s/35-foto-s-van-de-opendeur-op-3-en-4-september-2016

 

DSC04780P1010821

 

 

Het natte weer speelt ons parten! Het hooiland dat in principe in de 2e helft van juni had moeten gemaaid worden, staat er nog grotendeels. Om goed te kunnen maaien en hooien is een weekje warm en droog weer nodig en dat hebben we nog niet gehad! Tijdens de eerste werkdag van 9 juli werden de zuidhelling en de zuidzijde van de poel al gemaaid en manueel gehooid. Spijtig genoeg moesten we toen al het maaisel op de composthoop verzamelen. Indien we in de loop van de volgende weken niet machinaal kunnen hooien (in samenwerking met 'Het Essenhof') zullen we tegen 27 september de andere zijden van de poel met de tractor en bosmaaier maaien zodat dan ook manueel kan gehooid worden. Dus ... we hebben VEEL volk nodig!

Wil je je eens uitleven met hark of riek (al is het maar een uurtje), stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. We werken van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur. We voorzien drank en hapjes, op de middag een broodjesmaaltijd en 's avonds pasta ... Medewerkers vanaf 16 jaar genieten van een ongevallenverzekering. Kinderen zijn welkom onder begeleiding en volledige verantwoordelijkheid van hun ouders. Doe je niet graag fysiek werk maar wil je wel logistiek helpen, ook welkom! Gewoon eens komen kijken mag ook!

 

In een voor- en een namiddagsessie werd door een enthoesiaste ploeg medewerkers alle maaisel afgevoerd! Zwaar handwerk op een steile zuidhelling en bij hoge temperatuur, je moet het maar doen. Er is veel water gedronken ...

P1010498 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 5 maart organiseerden we de eerste werkdag van dit jaar met als doel 2 takkenrillen te bouwen. Eentje rond de gemeenschappelijke compostzone en eentje op de scheiding tussen het reservaat en het publieke wandelpad. Als voorbereiding op deze dag hadden we een gemotoriseerde grondboor gehuurd om 2 reeksen kastanjepalen in de grond te plaatsen. Zwaar werk!

IMG 2546IMG 2556

IMG 2558

 

Op de werkdag zelf stond zowel in de voor- als de namiddag een gemotiveerde ploeg vrijwilligers klaar. Er werd gezaagd, geknipt, gesleurd en gevlochten ...  Het resultaat mocht meer dan gezien worden: 2 prachtige takkenrillen gebouwd, een reeks wilgen geknot, stenen op terrein geruimd en een reeks putten voor bomen en struiken gegraven. De sfeer was echt leuk, de samenwerking prima en we leerden weer een aantal fijne mensen kennen!

 

P1010020P1010023

P1010032P1010046P1010059P1010058

Takkenrillen zijn niet alleen decoratief. Ze vormen ook een schuilplaats voor tal van kleine dieren en dragen bij tot het creëren van een microklimaat, wat dan weer de biodiversiteit ten goede komt.

Van de volledige bouw van de takkenrillen werd een timelapse-opname gemaakt waarop je stap voor stap kan zien hoe ons 'kunstwerk' groeit. Volgende link leidt je naar het filmpje op Youtube.

https://youtu.be/83XMJIZmeUY

Met de lente in de lucht begint het bij ons heel hard te kriebelen om ons project eens een flinke boost te geven. Wij organiseren dan ook 2 werkdagen waarop iedereen welkom is.

Concreet : zaterdag 5 maart en zaterdag 12 maart, telkens met een voormiddag- (10.00 tot 12.30 uur) en een namiddagsessie (13.30 - 16.30 uur).

Wat valt er te doen? Takkenrillen bouwen, wilgen kappen en wilgen omzetten naar knotwilgen, 100 streekeigen bomen en struiken planten, stenen verzamelen en dit alles logistiek ondersteunen met eten en drinken ...

Wij zorgen voor tussendoortjes en zowel 's middags als 's avonds voor een lekkere maaltijd!

IMG 2547IMG 2548

Goed nieuws: de Provincie Vlaams-Brabant heeft 'de vrienden van de oude zandgroeve' erkend als vrijwilligersorganisatie en zorgt dan ook voor een verzekering voor alle deelnemers (ouder dan 16 jaar).

Heb je interesse om mee te werken, stuur dan zo vlug mogelijk een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en je krijgt een aanmeldingsformulier doorgemaild!

 

IMG 2552