'De oude zandgroeve' is een vrij grootschalig natuurontwikkelingsproject waarbij, bij aankoop in 2015, vertrokken werd van een situatie met relatief lage biodiversiteit. Het is de bedoeling om, door een aantal ingrepen op terrein en door een goed beheer, de biodiversiteit sterk te verhogen. Deze gewenste toename in biodiversiteit is natuurlijk alleen maar meetbaar door een permanente monitoring van de situatie op terrein. Daartoe worden dagelijks zoveel mogelijk observaties op foto vastgelegd en genoteerd. Op termijn worden ook al deze waarnemingen ingebracht op 'Waarnemingen.be', waar het gebied 'De oude zandgroeve in Korbeek-lo' een eigen status heeft.

 

 

Nauwkeurig determineren van planten en dieren is een zeer moeilijke en tijdrovende klus die we niet alleen aankunnen. We zijn dan ook ontzettend blij dat we hiervoor op de hulp mogen rekenen van:

 

- BINCO

BINCO staat voor 'Biodiversiteit INventariastie voor COnservatie' en is een organisatie opgericht door 5 overenthousiaste biologen (later werd deze groep verder uitgebreid) met een gedeelde passie voor natuur en een drang om bij te dragen tot de huidige problematiek van wereldwijd dalende biodiversiteit. Voor meer informatie: www.binco.eu 

BINCO is vooral actief in ontwikkelingslanden waar het, door gerichte inventarisaties in weinig onderzochte gebieden, tracht de overheid te motiveren om de fauna en flora in die gebieden te beschermen.

We zijn heel gelukkig dat BINCO ons reservaatje mee wil ondersteunen. Dat gebeurt door :

- hulp bij determinatie van de nachtvlinders die op regelmatige tijdstippen gevangen, gefotografeerd en weer losgelaten worden

- het plaatsen van een sensor die permanent temperatuur en luchtvochtigheid logt

- het determineren van de vangsten uit een aantal bodemvallen (met nadruk op loopkevers, mieren en spinnen) om zo de evolutie van het verschralen van de terrein te volgen.

- het geven van advies om tot een beter beheer en een grotere biodiversiteit te komen

 

Schermafbeelding 2021 11 26 om 17.56.40

 

- ACULEA

 

ACULEA is de bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt die zich toelegt op alles wat met wilde bijen te maken heeft. Solitaire bijen zijn heel interessant als bio-indicatoren voor een gezond leefmilieu maar zijn zeer moeilijk te determineren. Met regelmatige terreinbezoeken en hulp bij determinatie via hun Facebookpagina dragen deze specialisten bij tot een betere kennis van deze dieren. Voor meer info: www.aculea.be en https://www.facebook.com/aculea.werkgroep

 

 

- Bovendien kunnen we regelmatig beroep doen op 'amateur-biologen' met een gedegen vakkennis op het vlak van planten, zwammen, vlinders, amfibieƫn ... die ook een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis van ons reservaatje.